گروهی از شبهنظامیان شیعه موسوم به «حشد الشعبی» یا بسیج مردمی عراق روز دوشنبه وارد یک پایگاه نظامی در نزدیکی شرق شهر رمادی، که به تصرف پیکارجویان گروه موسوم به دولت اسلامی در آمده است، شدند تا با پیوستن به نیروهای دولتی در عملیات بازپسگیری این شهر شرکت کنند.
در همین حال، یکی از سخنگویان ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا از افزایش حملات هوایی علیه مواضع داعش خبر داد و گفت در ۷۲ ساعت گذشته، ۱۹ مورد حمله در مناطق نزدیک رمادی مرکز استان استان الانبار در غرب بغداد صورت گرفته است.
در پی چند روز درگیری سنگین میان ارتش عراق و پیکارجویان داعش، سخنگوی استانداری انبار روز یکشنبه اعلام کرد شهر رمادی به تصرف کامل داعش در آمد و حیدرالعبادی نخست وزیر عراق نیز به نیروهای امنیتی عراقی دستور داد مواضع خود را ترک نکنند و به شبه نظامیان شیعه نیز دستور داد وارد این استان سنینشین شوند.
به دنبال اعتراض به حضور نیروهای شیعه مورد حمایت ایران در عملیات آزادسازی تکریت، زادگاه صدام حسین دیکتاتور پیشین عراق، و نگرانی از بالا گرفتن درگیریهای قومی در آن کشور، شبهنظامیان شیعه در عملیات دولتی برای مقابله با داعش در مناطق سنینشین حضور نداشتند.
یکی از سخنگویان نخست وزیری عراق گفت دستور اعزام نیروهای شبه نظامی شیعه پس از رای گیری شورای استانی در موافقت با اعزام و استقرار این نیروها گرفته شد. برخی رسانهها سقوط رمادی را بزرگترین شکست ارتش عراق در برابر داعش از تابستان گذشته تا کنون دانستهاند.
به گفته صباح کرهوت رئیس شورای استان انبار، نیروهای حشد الشعبی در حال حاضر به پایگاه حبانیه رسیدهاند و در حال آماده باش به سر میبرند.
این در حالی است که جان کری وزیر خارجه آمریکا، با بیان این که سقوط رمادی در شرایطی رخ داده که داعش در همه زمینهها تضعیف شده است، گفت اطمینان دارد نیروهای عراقی شهر رمادی را از داعش پس خواهند گرفت.
به گفته آقای کری «منابع و راهکارهای مالی آنها (داعش) تقلیل یافته است. حرکت آنها در سطح وسیعی بویژه در مناطقی که ظرفیت و توان هوایی وجود دارد، تضعیف شده است. اما این در همه جا یکسان نیست. از این رو احتمال اینگونه حملات که در رمادی دیدیم وجود دارد. اما من کاملاً مطمئنم در روزهای آتی بر عکس خواهد شد.»
همزمان، علی اکبر ولایتی از مشاوران ارشد رهبر جمهوری اسلامی ایران که در به لبنان سفر کرده است، روز دوشنبه از اعلام آمادگی کشورش برای کمک به نیروهای عراقی برای مقابله با پیکارجویان افراطی سنیمذهب داعش خبر داد و گفت یقین دارد که رمادی از دست داعش آزاد خواهد شد.
علی اکبر ولایتی در گفتگویی با گروه خبری تلویزیونی رویترز در بیروت گفت «اگر دولت عراق رسماً از جمهوری اسلامی ایران درخواست کند ... هر اقدامی برای کمک به عراق برای مقابله (با داعش) انجام دهد ... آنگاه جمهوری اسلامی ایران به این درخواست پاسخ مثبت خواهد داد.»
وی در ادامه افزود «ما کاملا معتقدم که رملادی، مانند تکریت، از دست این گروه تروریستی افراطی آزاد خواهد شد.»
صالح عمر عیسی، استاد دانشگاه صلاح الدین اربیل در کردستان عراق، در پاسخ به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا که چرا اعزام شبهنظامیان شیعه پیش از سقوط رمادی صورت نگرفت، گفت «بعد از آن که گروههای شبه نظامی شیعه در تکریت توانستند پیکارجویان داعش را شکست بدهند، متأسفانه تنشهایی بین این گروهها و مردم سنیمذهب تکریت بوجود آمد و به همین دلیل قبایل سنی خواستند که شبه نظامیان شیعه در آزادسازی موصل و شهرهای استان انبار دخالت نکنند.»
وی در پاسخ به این پرسش که سقوط رمادی چه تاثیری بر امنیت بغداد خواهد داشت، گفت «به نظر من تاثیر خیلی زیادی خواهد داشت؛ چون بعد از آن که (پیکارجویان داعش) تواستند شهر رمادی را بدست بگیرند، تواستند به اسلحهها و مهمات نظامی دیگری را تصرف کنند و بصورت کلی از روحیه بالاتری برخوردار شوند و عربهای سنی یا به نوعی، نیروهای رادیکال سنی، در خود بغداد هم وجود دارند و اگر این شهر با تهدیدی روبرو شود، احتمال درگیری بالا میرود.»
این در حالی است که وزیر دفاع ایران روز دوشنبه در رأس هیاتی وارد بغداد شد و به گزارش ایرنا، در دیدار با نخست وزیر عراق، با بیان این که ایران از ابتدای حملات داعش در کنار عراق ایستاده است، گفت «تا زمانی که دولت و ملت عراق بخواهند در کنار آنان خواهیم ایستاد.»
حسین دهقان پیش از دیدار با العبادی، با همتای عراقی خود ملاقات و ابراز امیدواری کرد که در این سفر بتوانیم «گامهای محکمتری» برای انهدام کامل گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی، که مهمترین عامل ناامنی در منطقه است، برداریم.
خالد العبیدی، روز یکشنبه نیز با ژنرال لوید آستین رئیس فرماندهی مرکزی ایالات متحده در بغداد دیدار کرد و بنا بر اعلام وزارت دفاع عراق، در این ملاقات درباره وضعیت استان انبار و لزوم تشدید حمایت ائتلاف بین المللی بحث و گفتگو شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یکی از سخنگویان استانداری انبار روز دوشنبه گفت آمار دقیقی از تلفات درگیریهای چند روز اخیر در رمادی در دست نیست، اما برآورد میشود حدود ۵۰۰ نفر، چه نظامی و چه غیرنظامی، در جریان این درگیریها کشته شدهاند.
به گفته او بین ۶ تا ۸ هزار نفر از ساکنان رمادی نیز در اثر پیشرویهای داعش و بالا گرفتن درگیریها، محل سکونت خود را ترک کردهاند.