پس از نزدیک به ۳۵ سال قطع رابطه بین دو کشور ایالات متحده و ایران، اینک مذاکراتی بین دو کشور به طور مستقیم در جریان است که از نتایج آن میتوان به افتتاح دفترهای جدبد حفاظت از منافع در پایتختهای دو کشور اشاره کرد.
پیش از این سفارت سوییس در تهران وظیفه حفاظت از منافع آمریکا در ایران را بر عهده داشت، اما به گزارش روزنامه واشنگتن پست، مقام های سوییسی از ایران خواسته بودند تا به دلیل «فرسودگی و نامناسب بودن ساختمان کنونی»، امکان انتقال دفتر حفاظت از منافع آمریکا به نقطه دیگری را فراهم کنند.
بر اساس این گزارش، مقامهای ایرانی نیز «۳۰ سال است» که خواستار انتقال دفتر حفاظت از منافع خود به نقطه دیگری در واشنگتن بوده اند.
یک منبع آگاه در گفتوگو با واشنگتن پست این تصمیم را «توافق پایاپای دیپلماتیک» توصیف کرده است.
این خبر در حالی منتشر میشود که هفتهی گذشته وزیر خارجه آمریکا دیداری در محل اقامت سفیر ایران در سازمان ملل با همتای خود، محمد جواد ظریف داشت. بنابر قواعد دیپلماتیک محل اقامت سفیر یک کشور خاک آن کشور محسوب میشود و این دیدار اولین ورود وزیر امور خارجه آمریکا به خاک ایران پس از چند دهه اختلاف و عدم ارتباط بود.
این نشریه می افزاید، یک مقام وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا این نشانهای از پیشرفت مذاکرات هسته ای محسوب میشود، گفته است: «این موضوع هیچ ارتباطی با مذاکرات هستهای که دغدغه جامعه جهانی است ندارد. بلکه ناشی از پیگیری های طولانی برای این تغییر است.»
در حال حاضر بر اساس پروتکلهای دیپلماتیک، دفتر حفظ منافع ایران تحت نظارت پاکستان است و وظیفه صدور ویزا، پاسپورت و برخی مسایل فرهنگی نزدیک به حدود یک و نیم میلیون ایرانی آمریکایی را برعهده دارد. محل این دفتر در خیابان ویسکانسین شهر واشنگتن است.
هنوز آدرس جدید دفترهای حفاظت از منافع دو کشور منتشر نشده است.