مذاکرات هیئت های ایرانی و گروه ۱+۵ روز چهارشنبه از سر گرفته شد. مذاکرات روز سه شنبه وزرای امورخارجه ایران و شش قدرت جهانی تا ساعت یک و نیم بامداد چهارشنبه به وقت محلی در لوزان سوئیس ادامه داشت.
صبح چهارشنبه علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا گفتگو کردند. همچنین محمد جواد ظريف به جلسه وزرای خارجه آمريكا، بريتانيا، آلمان و معاونان وزرای خارجه روسيه، چين و فرانسه پيوست.
اما گزارش شده است که سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه لوزان را ترک کرده است. لوران فابیوس، وزیر امورخارجه فرانسه نیز پیشتر لوزان را ترک کرده بود. خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام فرانسوی گزارش داد که لوران فابیوس به محض اینکه تحول «مفیدی» صورت بگیرد دوباره به محل مذاکرات باز می گردد. یک عضو هیئت فرانسه می گوید آقای فابیوس برای شرکت در جلسه کابینه به پاریس رفت.
ضرب الاجل تعیین شده برای حصول «توافق سیاسی» - موافقت در مورد چارچوب توافق جامع اتمی - پایان روز سه شنبه تعیین شده بود اما ایران و شش قدرت جهانی موافقت کردند که مذاکرات روز چهارشنبه نیز پیگیری شود.
به گزارش رویترز، فیلیپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا روز چهارشنبه به شبکه بی بی سی گفت مذاکرات اتمی ایران با قدرت های جهانی پیشرفت داشته است اما هنوز مسائل مهمی باقی مانده که باید حل شود. او گفت برخی از این مسائل حل نشده فنی و با جزئیات است و بنابراین، کار زیادی باقی مانده است که انجام شود اما روی این مسائل کار می کنیم.
وزارت خارجه چین روز چهارشنبه اظهارات روز سه شنبه وزیر امورخارجه چین را منتشر کرده که گفته مسائل اصلی مذاکرات اتمی با ایران به طور قابل توجهی پیشرفت داشته است. وانگ یی، وزیر امورخارجه چین روز سه شنبه لوزان را ترک کرد. خبرگزاری فرانسه هم گفته چین از طرفین مذاکره خواسته که در مذاکرات اتمی سازش کنند.
در پیشنهادی چهار بندی که روز چهارشنبه به خبرنگاران در لوزان داده شد، وزیر امورخارجه چین گفته طرفین مذاکره در حالی که در این مرحله پایانی مواضع خود را دارند، باید آماده مصالحه شوند تا بتوان به یک توافق رسید.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز در همین روز به مذاکرات اتمی با ایران در لوزان واکنش نشان داد و گفت ایران به «کمپین ترور و تصرف» در منطقه ادامه می دهد و آخرین آنها در یمن بوده است. او گفت یک ژنرال ایرانی گفته نابودی اسرائیل غیرقابل مذاکره است، اما باز کردن راه ایران به سوی بمب قابل مذاکره است و این «خلاف وجدان است.»
نخست وزیر اسرائیل گفت وقت آن رسیده که جامعه جهانی روی یک «توافق بهتر» با ایران اصرار کند. یک سخنگوی آقای نتانیاهو بخشی از متن سخنرانی را پیشتر منتشر کرده بود.
محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران اوایل روز چهارشنبه پس از دور طولانی مذاکرات روز سه شنبه در لوزان گفت پیشرفت خوبی در مذاکرات صورت گرفته است. او گفت: «در مورد اکثر موضوعات راه حل ها کاملا مشخص شده است.» آقای ظریف گفته طرفین کار نگارش را روز چهارشنبه آغاز می کنند، اما مشخص نیست منظور او نگارش چه متنی است.
سرگئی، لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه پیش از ترک لوزان اعلام کرد که در مورد مسائل مهم، توافق شده است.
نیلوفر پورابراهیم، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «یک ديپلمات اروپايی تأييد می كند كه طرفين مذاکره در قسمت هايی از موضوع تحريم ها پيشرفت داشته اند.»
وزاری خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی پس از توقف مذاکرات در ساعت ۱ و نیم بامداد چهارشنبه، توضیحی به خبرنگاران ندادند. خبرگزاری بلومبرگ به نقل از یک مقام نوشت که سخنان وزرای خارجه ایران و روسیه اغراق آمیز بوده و دو طرف هنوز مسائلی دارند که حل نشده است. این مقام خواستار افشای نامش نبود.
برنادت میهان، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا روز سه شنبه گفت باراک اوباما در گفتگو با جان کری، وزیر خارجه و ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا که در لوزان سویس حضور دارند، در جریان آخرین تحولات مذاکرات هسته ای با ایران قرار گرفته است.
برنادت میهان اعلام کرده که آقای اوباما با اعضای تیم امنیت ملی خود نیز به صورت تله کنفرانس درباره تحولات گفتگوهای اتمی ایران و گروه ۱+۵ صحبت کرده است.
در همین حال وبسایت شبکه خبری سی.ان.ان به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نوشت «در روزهای اخیر آنقدر پیشرفت داشتهایم که مذاکرات را تا چهارشنبه ادامه دهیم.»
خبرگزاری رویترز نیز اندکی بعد، به نقل از دو دیپلمات غربی گفت که شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ به ایران گفتهاند تا سحرگاه چهارشنبه تصمیم خود را درباره پذیرش تفاهم سیاسی بگیرد.
بر اساس این گزارش، یکی از دیپلماتها میگوید «به آنها (مذاکره کنندگان ایرانی) گفتهایم تصمیم خود را حالا بگیرید؛ این وضعیت نمیتواند تا شش روز دیگر ادامه پیدا کند.» به گفته دیگر دیپلمات حاضر در لوزان، اعضای ۱+۵ به طرف ایرانی گفتهاند در «وقت اضافه» بازی نخواهند کرد.
اما سناتور جمهوریخواه، تام کاتن، پس از آنکه وزارت خارجه آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد که مذاکرات با ایران باید یک روز دیگر تمدید شود، گفت کنگره باید فورا در مورد تحریم های ایران اقدام کند. او گفت بهترین راه حل ترک مذاکرات و بازگشت به موضع قدرت است. تام کاتن این مطلب را در بیانیه ای، پیش از پایان ضرب الاجل روز سه شنبه مذاکرات اتمی ایران اعلام کرد.
به گزارش واشنگتن پست، سناتور مارک کرک، قانونگذار جمهوریخواه و طراح یک طرح افزایش تحریم ها علیه ایران نیز روز سه شنبه در واکنش به ادامه مذاکرات اتمی ایران در روز چهارشنبه گفت به جای تمدید گفتگوها با ایران، کنگره باید در مورد طرح افزایش تحریم ها علیه ایران رای گیری کند.
دیک چینی، معاون سابق رئیس جمهوری آمریکا (در دوران جورج دبلیو بوش) روز سه شنبه گفت که مذاکرات اتمی دولت اوباما با ایران «تقریبا به طور قطع محکوم به شکست است» و حمله نظامی موثر ترین راه برای محدود کردن گسترش تسلیحات اتمی است.
پیشتر سخنگوی کاخ سفید نیز گفته بود که «اگر لازم باشد - وقتی میگویم اگر لازم باشد، یعنی اگر به نیمه شب برسیم و توافقی حاصل نشود، اما گفتگوها به صورت سازنده پیش برود - آنگاه آماده هستیم این گفتگوها را تا فردا(چهارشنبه) ادامه بدهیم.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جاش ارنست با بیان این که اگر نتوانیم به توافق سیاسی برسیم، ممکن است تا ضرب الاجل ۳۰ ژوئن (۹ تیر ماه) صبر نکنیم، تاکید کرد «توافق نکردن بهتر از یک توافق بد است.»
اما نیلوفر پورابراهیم خبرنگار صدای آمریکا در لوزان می گوید یک مقام ارشد آمريكایی خبر مهلت دادن به ايران برای تصميم گيری تا بامداد چهارشنبه را تكذيب كرد.
نخست وزیر اسرائیل، از منتقدان سرسخت این گفتگوها، روز سه شنبه بار دیگر به شش قدرت جهانی طرف مذاکره با ایران هشدار داد و گفت «به نظر میرسد توافقی که در حال شکلگیری است، تأثیری بر فعالیتهای هستهای زیرزمینی ایران، رآکتور اراک و سانتریفوژهای پیشرفته نخواهد داشت.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، بنیامین نتانیاهو در ادامه گفت «توافقی که گروه ۱+۵ به دنبال آن است، ظاهراً به گونهای است که به ایران امکان میدهد ظرف کمتر از یک سال به سلاح هستهای دست یابد.»
پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، به همراه آلمان، شش عضو گروه ۱+۵ طرف مذاکره با ایران هستند. مذاکرات دیپلماتیک غرب بر سر برنامه هستهای ایران از سال ۲۰۰۳ میلادی (۱۳۸۲ خورشیدی) آغاز شد.
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای درصدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای است. تهران این اتهام را رد میکند و میگوید هدف از برنامه اتمیاش تولید انرژی است.