در حالی که مذاکرات ایران و ایالات متحده با هدف دستیابی به توافق سیاسی تا پیش از پایان مهلت تعیین شده پایان مارس از روز پنجشنبه در لوزان سوئیس از سر گرفته شده است، رئیس جمهوری ایران به سران کشورهای عضو گروه ۱+۵ نامه نوشت.
به گزارش خبرگزاری دولت ایران، ایرنا، حسن روحانی در نامه به سران کشورهای ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، که برای رسیدن به یک توافق جامع اتمی در حال گفتگو با ایران هستند، آخرین مواضع تهران در این زمینه را تشریح کرد.
خبرنگار المانیتور به نقل از سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا اعلام کرده که تیم مذاکره کنندهی اتمی ایران در لوزان نامه حسن روحانی برای باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده را به تیم مذاکره کننده آمریکا تحویل داده است.
دور جدید گفتگوهای هستهای هیاتهای مذاکره کننده ایران و ایالات متحده به سرپرستی جان کری و محمدجواد ظریف وزیران خارجه دو کشور، روز پنجشنبه و پس از یک وقفه شش روزه، در لوزان سوئیس با ابراز خوشبینی دو طرف از سر گرفته شد.
جلسه صبح پنجشنبه با حضور آقایان کری و ظریف، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا، و معاونان وزارتخانههای امور خارجه ایران و ایالات متحده آغاز شد و پس از آن گفتگوها در سه نشست جداگانه ادامه یافت.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفته است واشنگتن نسبت به دستیابی به یک توافق سیاسی تا پایان مهلت تعیین شده روز سه شنبه ۱۱ فروردین ماه خوشبین است. علی اکبر صالحی نیز به خبرنگاران گفته است طرفین در زمینههای فنی دیدگاههای مشترکی دارند.
در همین حال، برخی رسانههای خارجی از تلاش مذاکره کنندگان برای رسیدن به یک توافق سیاسی تا روز یکشنبه خبر میدهند و گزارشها از سفر لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه به لوزان در روز شنبه حکایت دارند. وی پیشتر قرار بود روز یکشنبه به محل مذاکرات جاری بر سر برنامه هستهای ایران برود.
رئیس جمهوری ایران همچنین با نخست وزیر بریتانیا، و رؤسای جمهوری فرانسه و روسیه بصورت تلفنی درباره روند مذاکرات جاری اتمی گفتگو کرد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی در تماس تلفنی با دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا گفت «شرایط ویژهای» بر مذاکرات حاکم است، چرا که اشتراک نظر طرفهای گفتگو در مورد صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران و نحوه لغو تحریمها، میتواند ما را به راه حل نهایی برساند.
حسن روحانی در ادامه، با تاکید بر این که همه باید در جهت منافع ملی و بین المللی حرکت کنند، گفت «اجازه ندهیم این فرصت به آسانی از دست برود.»
فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا پیشتر در روز پنجشنبه هشدار داده بود که اگر ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ به توافق نرسند، ممکن است یک رقابت اتمی تسلیحاتی در خاورمیانه آغاز شود.
وزیر خارجه بریتانیا با بیان این که همچنان معتقد است که توافق نکردن، بهتر از رسیدن به یک «توافق بد» است، گفت اما باید در مورد جایگزین های عدم توافق نیز هوشیار بود.
بر اساس توافق ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، طرفین باید تا پایان ماه مارس بر سر چارچوب توافق جامع به توافق دست یابند و در مدت سه ماه پس از آن، تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر ماه) به ثبت جزئیات توافقی جامع و نهایی بپردازند.
پیشتر برخی رسانهها، از جمله رسانههای داخل ایران، از خوش بینی طرفین برای دستیابی به توافق تا روز سه شنبه خبر داده بودند. خبرگزاری فرانسه در گزارشی از برخی مقامهای آمریکایی نقل کرده است که پس از یک دهه گفتگوی با ایران بر سر برنامه هستهای آن کشور، «رسیدن به توافق تا مهلت تعیین شده ۳۱ مارس در دسترس است.»
دور قبل مذاکرات ایران و آمریکا در لوزان، از روز یکشنبه هفته گذشته، ۲۴ اسفند ماه (۱۵ مارس) آغاز شد و قرار بود به مدت یک هفته ادامه یابد؛ اما در پی درگذشت مادر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و همینطور فرا رسیدن نوروز، این مذاکرات روز جمعه پایان یافت.