لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۲

آمریکا خواهان گفتگوی سیاسی برای حل بحران یمن شد


حمله هوایی عربستان و متحدانش به مواضع حوثی ها در یمن
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

هواپیماهای نظامی عربستان روز پنجشنبه حمله هوایی جدیدی را علیه نیروهای حوثی در یمن آغاز کردند و فرودگاهی در یمن و برخی دیگر از مواضع حوثی ها را بمباران کردند. به خانه ها و مغازه های اطراف نیز صدمه وارد شد.

کشورهای عرب متحد عربستان در خلیج فارس نیز در این عملیات شرکت دارند. آنها قصد دارند از عبد ربه مصنور هادی، رئیس جمهوری یمن حمایت کنند.

آقای هادی پس از آنکه نیروهای حوثی صنعا، پایتخت یمن را تصرف کردند از قدرت کناره گیری کرد، اما پس از آنکه به عدن گریخت، خود را بار دیگر رئیس جمهوری یمن خواند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گفت کشورش می تواند از عملیات تحت رهبری عربستان علیه حوثی ها در یمن، حمایت لجستیکی کند.

آقای اردوغان روز پنجشنبه در گفتگو با شبکه «فرانس ۲۴» دخالت تهران در منطقه را محکوم کرد و گفت «ما از مداخله عربستان سعودی حمایت می کنیم.» او گفت ترکیه بر اساس ارزیابی خود از وضعیت منطقه، ممکن است از عربستان حمایت لجستیکی کند.

کاخ سفید نیز تاکید کرده است آقای هادی هنوز رهبر یمن است. جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفت: «آمریکا معتقد است که آقای هادی رئیس جمهوری مشروع یمن است، و ما شاهد اقدامات حوثی ها و طرفداران آقای صالح برای افزایش هرج و مرج بوده ایم.»

سخنگوی وزرات امور خارجه آمریکا نیز گفت واشنگتن با آقای هادی در تماس است و عکس العمل ریاض را نیز کاملا درک می کند. جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «با عربستان سعودی و شورای همکاری خیلج فارس از نزدیک همکاری می کنیم، تا انتقال سیاسی آرام در یمن را میسر کنیم. با توجه به نزدیکی جغرافیایی عربستان و جمهوری یمن، نگرانی ریاض از بابت نا آرامی های فراینده در کشور همسایه اش، کاملا قابل درک است.»

کاخ سفید گفت آمریکا برای فراهم کردن حمایت های پشتیبانی و اطلاعاتی با ائتلاف تحت رهبری عربستان هماهنگی می کند.

برنادت میهان، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید به حوثی ها توصیه کرد تا ضمن متوقف کردن پیشروی های نظامی خود به میز مذاکره باز گردند.

یکی​ از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه در پاسخ به سوال خبرنگار صدای آمریکا که پرسید: حمایت آمریکا از حملات عربستان سعودی به مواضع شیعیان حوثی چه پیامی برای شیعیان در منطقه دارد؟ گفت: «ما خیلی روشن در بیانیه مطبوعاتی شب گذشته کاخ سفید که امروز هم سخنگوی کاخ سفید آن را را تکرار کرد، از حوثی ها خواسته ایم که به اقدامات بی ثبات کننده در منطقه پایان دهند. ما خواستار و حامی فرآیند گفتگوی سیاسی هستیم. ما سو گیری نمی کنیم، شیعه علیه سنی. ما خواهان انجام گفتگو هستیم که نظرات همه یمنی ها شنیده شود. اما این حوثی ها هستند که نمی پذیرند در این گفتگوها شرکت کنند.»

حملات هوایی عربستان و متحدانش تظاهرات حامیان حوثی ها در صنعا را به دنبال داشت. آنها روز پنجشنبه خواستار مسلح کردن داوطلبان شدند.

خالد المدنی، از اعضای کمیته عالی انقلابی حوثی ها گفت: «خواستار جهادیم! باید از کمیته امنیتی خواست با پخش اسلحه، مقدمات گسیل افراد به جبهه های نبرد را فراهم کند.»

مقامات می گویند کمپین حملات هوایی به رهبری عربستان اواخر روز چهارشنبه آغاز شد و هدف آن تاسیسات نظامی است که حوثی ها تصرف کرده اند.

جستجوگران در حال حمل جسد یک کودک که در حمله هوایی عربستان نزدیک فرودگاه صنعا کشته شد - ۶ فروردین ۱۳۹۴
جستجوگران در حال حمل جسد یک کودک که در حمله هوایی عربستان نزدیک فرودگاه صنعا کشته شد - ۶ فروردین ۱۳۹۴

اردن، مصر و سودان نیز تایید کرده اند که در این عملیات شرکت دارند و پاکستان نیز گفته درخواست یمن برای اعزام نیرو را بررسی می کند.

شرکت کنندگان قطعی و احتمالی در ائتلاف تحت رهبری عربستان علیه حوثی ها
شرکت کنندگان قطعی و احتمالی در ائتلاف تحت رهبری عربستان علیه حوثی ها

خبرگزاری دولتی عربستان گفت مراکش نیز وعده داده است در عملیات علیه نیروهای شیعه حوثی شرکت کند.

شبکه العربیه، متعلق به عربستان سعودی گفته این کشور ۱۵۰ هزار نیرو و ۱۰۰ هواپیمای جنگی برای جنگ با حوثی ها اختصاص داده است.

در همین حال، ایران و سوریه اقدام عربستان را محکوم کرده اند. ایران حمله عربستان را یک تجاوز خواند که باعث پیچیده تر شدن بحران یمن می شود.

محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران گفت حملات عربستان باید فورا متوقف شود چرا که خلاف حق حاکمیت یمن است. در همین حال، یک مقام ارشد ایرانی مداخله نظامی ایران در یمن را رد کرد.

وزیر خارجه یمن با اشاره به اخبار موثق مربوط به دست داشتن حامیان علی عبدالله صالح رئیس جمهوری سابق یمن در نا آرامی های اخیر، و روابط نزدیک تهران با حوثی ها می گوید عربستان سعودی، بدرستی از تبدیل یمن به سرپل دیگری برای نیروهای ایرانی نگران است.

ریاض یاسین، وزیر امور خارجه یمن گفت: «نه تنها حوثی ها و ایران و علی عبدالله صالح دشمن یمن هستند، بلکه زمان هم به نفع مردم یمن نیست. دخالت سریع ممکن است بتواند یمن را از جنگ داخلی نجات دهد. در غیر اینصورت، یمن به پایگاه ایران تبدیل می شود، و تهران هم می تواند تنگه استراتژیک باب المندب را که اقیانوس هند را به دریای سرخ متصل می کند، کنترل کند.»

بالاگرفتن نا آرامی ها در یمن واکنش سناتورهای آمریکایی را هم در پی داشته است. سناتور جان مک کین، رئیس کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا در نشست مرکز مطالعات بین المللی و استراتژیک که روز پنجشنبه در شهر واشنگتن برگزار شد گفت وضعیت در منطقه حساس تر شده و همین مسئله معادلات سیاسی را هم پیچیده تر کرده است.

او گفت: «حوادثی که در جهان اتفاق می افتند، بی ارتباط با یکدیگر نیستند. شکلی که ایالات متحده آمریکا اکنون عمل می کند این است که از یک طرف ما در درگیری های تکریت {عراق} به نفع شبه نظامیان شیعه طرفدار ایران مواضع مخالفان را هدف قرار می دهیم. از طرف دیگر با شبه نظامیان طرفدار ایران در یمن مقابله کرده ایم. همان هایی که عربستان سعودی اکنون علیه آنها اقدام به حمله های نظامی کرده است.»

هوشنگ حسن یاری، کارشناس
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

هوشنگ حسن یاری، کارشناس امور نظامی کالج سلطنت نظامی کانادا می گوید اگر ایران وارد جنگ یمن شود، مذاکرات اتمی ایران و قدرت های جهانی ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد.

وزرای امور خارجه کشورهای عرب، روز پنجشنبه در اجلاسی اضطراری در شرم الشیخ در مصر شرکت کردند، و جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز از طریق ارتباط ویدیویی با آنها گفتگو، و از عملیات نظامی آن کشورها در یمن دفاع کرد.

بنا به گزارش ها، حامیان علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق یمن نیز با حوثی ها برای سرنگون کردن عبد ربه منصور هادی همکاری می کنند.

روز چهارشنبه سفیر عربستان در آمریکا گفت عربستان سعودی به همراه یک ائتلاف نظامی نیروهای خود را وارد درگیری های داخلی یمن بر علیه شبه نظامیان حوثی خواهد کرد.

ادل الجبیر سفیر عربستان در واشنگتن تاکید کرد «این عملیات برای دفاع و پشتیبانی از دولت قانونی یمن بر علیه نیروهای تندرو حوثی که در حال گرفتن کشور هستند، انجام می‌گیرد.»

آقای الجبیر هم چنین تاکید کرد، این عملیات به صورت هوایی خواهد بود و تمامی مناطق یمن را پوشش خواهد داد. همچنین او تاکید کرده است عملیات تا هر زمان نیاز باشد انجام خواهد پذیرفت و محدودیت زمانی نخواهد داشت.

سفیر این کشور اضافه کرد نمی خواهد به جزییات این عملیات بپردازد، اما آنها مشورت های لازم را با سایر کشورها به خصوص ایالات متحده انجام داده‌اند و از نتیجه این مذاکرات و مشورت خرسند هستند.

«ما در وضعیتی هستیم که یک گروه شبه نظامی کنترل موشک‌های بالستیک، سلاح‌های سنگین و نیروهای هوایی را در دست دارد و با این وضعیت که پیش می‌رود تحمل حوثی‌ها ممکن نیست.»

سفیر عربستان سعودی در آمریکا تاکید کرد، دولت قانونی یمن در یک روند سیاسی با حمایت جامعه جهانی به قدرت رسیده است و به هیچ گروه شبه نظامی خارجی اجازه دخالت در امور این کشور داده نخواهد شد.

چالز اشمیتز تحلیلگر امور یمن در موسسه خاورمیانه در واشنگتن معتقد است در بحران جاری یمن مذهب نقش چندانی ندارد و ریشه این بحران را باید در رقابت ایران و عربستان برای نفوذ منطقه ای جستجو کرد.

او به صدای آمریکا گفت: «به نظرم جلوه دادن این منازعه به عنوان شیعه و سنی درست نیست. این عملا تقابل دو کشور ایران و عربستان سعودی است و ربطی به مذهب ندارد. عربستان سعودی با داعش در حال مبارزه است که سنی مذهب است. در نتیجه این بحران در باره مذهب نیست بلکه درباره منافع دو کشور است. هم اکنون ارتش عربستان سعودی با حمایت آمریکا قدرتمند است و حتی مصری ها هم کشتی های جنگی خود را به منطقه فرستادند و گمان نمی کنم که ایرانی ها به این حملات عربستان پاسخ نظامی بدهند. به نظرم حالا وارد یک مذاکرات طولانی مدت خواهیم شد. یکی از عوامل کلیدی در این مساله حمایت علی عبدالله صالح رئیس جمهوری پیشین یمن از حوثی ها است و بدون او حوثی ها خیلی ضعیفتر می بودند.»

او همچنین گفت گمان نمی کند که حوادث یمن تاثیری بر مذاکرات بگذارد و گمان نکند کسی ایرانی ها را مسوول اقدامات حوثیها بداند.

​انتشار خبر عملیات نظامی عربستان و متحدانش در یمن باعث افزایش جهانی قیمت نفت شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت نفت خام برنت روز پنجشنبه ۴ درصد افزایش یافت و به بشکه ای ۵۹ دلار نزدیک شد.

XS
SM
MD
LG