لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۹

انتخابات اسرائیل؛ برتری احتمالی حزب نتانیاهو در رقابتی نزدیک


خبرگزاری آسوشتیدپرس از اورشیلم می‌نویسد، انتخابات پارلمانی در اسرائیل هیچ برنده روشنی به همراه نداشته است و امید می‌رود نتایج تا روز چهارشنبه اعلام شود. این در شرایطی است که مذاکرات پشت پرده خبر از باقی ماندن نخست وزیر بنیامین نتانیاهو در صندلی خود دارد حتا اگر پیامد آن رویارویی عمیق‌تر با جهان باشد.

در صورت ابقای وی، حزب لیکود هم ادامه فعالیتش منوط به یک طرح برای وفاق ملی نه تنها برای ثبات بلکه برای صلح در خاورمیانه در کنار دیگر حزب رقیب یعنی اتحاد صهیونیست است.

در واقع سناریوی دیگر این انتخابات این است که یک دولت مشترک با حضور نتانیاهو و رقیب انتخاباتی او یعنی اسحاق هرتزوگ تشکیل شود. چرا که رقابتی تنگاتنگ در کسب کرسی‌های پارلمان در حال حاضر بین لیکود و ائتلاف گروه‌های چپ و میانه به رهبری آقای هرتزوگ در جریان است.

بنیامین نتانیاهو این انتخابات را پیروزی بزرگ برای حزب لیکود خوانده، در حالی که به دلیل عدم اعلام روشن برنده انتخابات، اتحاد صهونیست این اظهارات آقای نتانیاهو را خام دستانه توصیف کرده است.

شعارهای انتخاباتی دو جریان عمده رقیب به دو موضع متفاوت می‌پرداخت. نتانیاهو وعده امنیت بیشتر را داده بود در حالی که هرتزوگ به موضوع رفاه پرداخته می‌پرداخت.

عمده امور اینک در دستان موشه کالون است؛ یک تازه وارد در میان بازی های سیاسی اسرائیل. کسی که دو سال قبل از حزب لیکود فاصله گرفت و به دنبال تشکیل یک حزب تازه رفت. او یکی از وزرای سابق کابینه اسرائیل است.

او تلاش‌هایی هم برای مجاب کردن حزب آقای هرزوگ یعنی اتحاد صهیونیست داشته است. اگر مواردی که او وعده کرده عملی نشود بنابر نظرسنجی‌ها او نیروی بالانس بین دو جریان سنتی چپ و راست پارلمان که هرکدام نیمی از ۱۲۰ کرسی مجلس را دارند، خواهد بود.

از سوی دیگر سیاستمداران و کارشناسان بر این باورند که حزب لیکود در انتخابات فعلی دست کم یک صندلی بیشتر از اتحاد صهونیست در پارلمان خواهد داشت. به دلیل همین نزدیکی در تعداد کرسی، در هر حال برنده‌ای نیاز به همگرایی با سایر احزاب در تشکیل یک دولت ملی خواهد داشت.

اگر اوضاع همراه نتانیاهو شود و او باز هم بر سرپست خود باقی بماند، وی برای چهارمین بار نخست وزیر خواهد شد. رکوردی که هم طراز بن گورین بنیان گذار اسرائیل خواهد بود. البته این نکته نمی‌تواند نشانه خوبی برای چشم‌انداز صلح با فلسطین و در مجموع صلح اسرائیل در منطقه باشد. کشورهایی که به هر حال با نگرشی بنیادگرایانه در مقابل اسرائیل قرار دارند.

با ادامه کار نتانیاهو بر تعداد یهودیانی که در مناطق تازه الحاق شده به خاک اسرائیل مستقر می‌شوند افزوده خواهد شد. همچنین بااشغال شرق اورشلیم که بخشی از ۶۰۰ هزار یهودی در ان زندگی می کنند همراه خواهد شد.

در روزهای اخیر آقای نتانیاهو گفته است در صورت انتخاب مجدد اجازه ایجاد یک دولت فلسطینی را نخواهد داد.

فلسطینها نیز گفته‌اند شکایت خود را علیه اسرائیل به دادگاه‌های جنایت جنگی و دیگر سازمان‌های بین المللی خواهند برد و از سوی دیگر روابط بین نتانیاهو و باراک اوباما رییس جمهوری ایالات متحده در بهترین حالت فقط سرد خواهد ماند.

در ارزیابی‌ها مشارکت مردم در انتخابات این دور از دور قبل بیشتر بوده و بیش از ۷۰ درصد کسانی که شرایط شرکت در انتخابات را داشته اند در این دور شرکت کرده‌اند.

پس از اعلام نتایج انتخابات، رییس جمهوری حزب دارای اکثریت کرسی در پارلمان را مامور تشکیل دولت خواهد کرد. در این بین نباید فراموش کرد که تعدادی از کرسی های پارلمان نیز توسط حزبی موسوم به فهرست مشترک اعراب که یک ائتلاف از احزاب عرب اسرائیلی است نیز اشغال خواهد شد. این حزب به هر روی بنا ندارد در دولت ائتلافی آتی سهمی داشته باشد.

با توجه به شرایط فعلی کشور، آقای نتانیاهو عوارض ادامه فعالیت خود را به عنوان نخست وزیر می‌داند، از این رو ممکن است برای جلب مشارکت بیشتر آقای هرتزوگ از اتحاد صهونیست، سهم بیشتری در دولت برای او در نظر بگیرد.

این سهم دهی در سطح وزارت‌خانه ها خواهد بود و آقای نتانیاهو تمایلی به تغییر سمت خود به عنوان نخست وزیر در کابینه نخواهد داشت در حالیکه آقای هرتزوگ احتمالا تمایل خواهد داشت به عنوان بهای حضور در کابینه در سمت نخست وزیر هم حاضر باشد.

البته نباید فراموش کرد کالون نیز به نظر می‌رسد علاقه ای به نتانیاهو ندارد و با به قدرت رسیدن هرتزوگ، یک وکیل و از خانواده بنیان‌گذاران صهیونیسم، بیشتر موافق است.

اقای کالون علیرغم این که ارتباطی با حزب لیکود داشته، بیشتر علاقه‌مند به پیش برد گفتگوهای صلح است و حتی بعید نیست که در صورت موفقیت اتحاد صهیونیست و عدم تصاحب صندلی نخست وزیری توسط نتانیاهو، او یک گزینه برای این سمت به صورت دوره ای باشد.

مشکلات فعلی برمی‌گردد به سال ۱۹۶۷ و جنگ اعراب و اسرائیل و تعریف وجودی این کشور تا سال ۲۰۰۵ و عقب نشینی اسرائیل تا نوار غزه و مشکلات امنیتی در منطقه تا حال که در عمل این کشور به نوعی از سوی شبه نظامیان حماس و کشورهای عرب منطقه مورد تهدید بوده است. احزاب چپ مایل هستند به توافقاتی بر سر برخی از سرزمین‌ها و تشکیل یک دولت فلسطینی برای دستیابی به صلح برسند. آنها بر این باورند که اختلاط فلسطین‌ها با یهودیان به صورت فعلی می‌تواند اکثریت یهودی اسرائیل را به خطر بیاندازد.

به نظر نویسنده مقاله در آسوشیتد پرس، معضل اصلی اسرائیل امروز این است که مردم این کشور پس از سال‌ها درگیری و خشونت و هم چنین عدم شفافیت در امر فلسطین و صحبت‌های دوگانه از صلح ناامید شده اند. او همچنین اشاره می‌کند که درگیرهای فعلی درونی در کشور در قالب بحث‌های انتخاباتی می‌تواند هرج مرج را افزایش دهد.

XS
SM
MD
LG