لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۶

نقش ایران در منطقه و فرماندهی قاسم سلیمانی در عراق


عکس آرشیوی از قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در میان نیروهای عراقی
عکس آرشیوی از قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در میان نیروهای عراقی

با آغاز عملیات نظامی نیروهای عراقی برای بازپس‌گیری تکریت، شهر سنی‌نشین محل تولد صدام حسین دیکتاتور پیشین عراق، نگاه جهان و بویژه کشورهای منطقه معطوف شده است به نقش جمهوری اسلامی ایران و فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در این عملیات بطور خاص، و در منطقه بطور کلی.

روزنامه‌های پر تیراژ آمریکایی وال استریت ژورنال و نیویورک تایمز در دو مقاله جداگانه به پدیده حضور مستقیم ایران در عملیات نظامی در عراق، و بهره مند شدن آمریکا از اقدامات نیروهای زمینی ایران پرداختند.

روزنامه وال استریت ژورنال در مقاله‌ای با اشاره به نقش قاسم سلیمانی فرمانده نیروی فرامرزی سپاه پاسداران در بسیج نیروهای شبه نظامی شیعه و هماهنگی نیروهای نظامی عراق در جنگ با گروه داعش نوشت: جمهوری اسلامی که از سال ۱۳۵۷ به دنبال صدور انقلاب خود بوده، به گفته دوست و دشمن، اکنون دامنه نفوذش از دریای مدیترانه تا خلیج عدن گسترش یافته است.

پیشتر ایران از پشت پرده و با استفاده از نیروهای نیابتی حزب الله لبنان و حماس فلسطین عرض اندام می‌کرده، اما با ظهور داعش، و همینطور بالا گرفتن درگیری‌های داخلی در یمن، و نیز جنگ داخلی سوریه، خود مستقیما وارد عمل شده است.

نفوذ نظامی ایران هزینه‌های زیادی بر اقتصاد آن کشور – که تحت فشار تحریم بوده و از سوء مدیریت رنج می‌برد – تحمیل کرده است. مثلا ایران میلیاردها دلار به عنوان وام‌های بلاعوض، و نیز ارسال اسلحه و سوخت برای سر پا نگه داشتن حکومت بشار اسد در سوریه خرج کرده است؛ برای حمایت از دولت شیعه عراق نیز به همین صورت.

اما نفوذ ایرانِ شیعه در کشورهای منطقه، به خطر بروز درگیری‌های فرقه‌ای در این نقطه از جهان دامن می‌زند.

عربستان سعودی و ترکیه سنی مذهب، برای مقابله با نفوذ این رقیب منطقه‌ای خود، به گروه‌های افراطی سنی در منطقه کمک می‌رسانند.

روزنامه نیویورک تایمز نیز در مقاله‌ای نوشت که استراتژی آمریکا در مبارزه با گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در عراق بطور فزاینده‌ای بر عملیات نیروی زمینی ایران متکی است.

به نوشته این روزنامه، آمریکا می‌گوید با ایران در عملیات آزادسازی تکریت هماهنگی و همکاری نمی‌کند، که درست است، اما از راه شنود ارتباطات رادیویی، یا استفاده از ستاد فرماندهی ارتش عراق، بر سر راه یکدیگر مزاحمت ایجاد نمی‌کنند.

به گفته بسیاری از کارشناسان امور امنیت ملی، اقدام ایران به ارتش آمریکا فرصت می‌دهد برای نیروهای نظامی عراق را جهت حمله تابستان امسال به موصل آموزش دهد.

از سوی دیگر، برخی کارشناسان نظامی بر این باور هستند که به خاطر نقش کنونی قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در عملیات آزادسازی تکریت، ایالات متحده حاضر نشده به حملات هوایی به کمک نیروهای عراقی در این کارزار بیاید. زیرا سلیمانی نقش کلیدی در کشتن نظامیان عراق در سال‌های اوج درگیری‌های فرقه‌ای در عراق داشته است.

اما طی چند روز گذشته ژنرال مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا گفت نقش ایران در عملیات تکریت، تا جایی که به درگیری‌های فرقه‌ای منجر نشود، می‌تواند مثبت تلقی شود.

این روزنامه با استناد به اظهارات سخنگوی نخست وزیر عراق در باره نقش ایران در عراق، نوشت در جنگ جهانی دوم برای شکست دادن نازی‌ها، کشورهای مختلفی با دیدگاه‌های سیاسی متفاوتی مشارکت داشتند و این روزها در عراق ما شاهد چنین همکاریی هستیم.

XS
SM
MD
LG