لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۳

اوباما: ایران برنامه اتمی خود را دست کم ۱۰ سال در سطح فعلی نگه دارد


اوباما: ایران برنامه اتمی خود را دست کم ۱۰ سال در سطح فعلی نگه دارد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا گفت ایران باید متعهد شود که برنامه اتمی خود را دست کم به مدت ۱۰ سال به صورتی که قابل تصدیق باشد، در سطح فعلی نگه دارد تا بتوان به یک توافق جامع اتمی رسید.

آقای اوباما این مطلب را روز دوشنبه در مصاحبه ای اختصاصی با خبرگزاری رویترز اعلام کرد. رئیس جمهوری ایالات متحده با اشاره به مشکلات در مسیر رسیدن به توافق نهائی با ایران در برنامه هسته‌ای گفت که ایران در گفتگوهای جاری، جدیست. او گفت: «آنها باید مسائل سیاسی خودشان در داخل ایران را هم حل کنند. اما الآن احتمال رسیدن به توافق بیشتر است تا ۳ یا ۵ ماه پیش.»

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، روز سه شنبه و در واکنش به این اظهارات رئیس جمهوری آمریکا گفت «جمهوری اسلامی با صداقت وارد این مذاکرات شده و تسلیم زیاده‌خواهی‌ها و مواضع غیرمنطقی طرف مقابل نخواهد شد.»

به گزارش خبرگزاری ایرنا، وی در ادامه گفت اظهارات آقای اوباما گویای آن است که «آمریکا به این نتیجه رسیده که سیاست تهدید و تحریم، سیاستی شکست خورده است» و نتوانسته است مانع عزم ایران در دستیابی به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای شود.

رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه با رویترز که در کاخ سفید صورت گرفت، همچنین گفت شکافی که بر سر سخنرانی روز سه شنبه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در کنگره پیش آمده، یک «حواس پرتی» است، و «تخریب دائمی» روابط اسرائیل و آمریکا نیست.

آقای اوباما اما گفت بین دولت او و دولت اسرائیل «اختلاف نظر قابل توجهی» بر سر چگونه رسیدن به هدف بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح اتمی وجود دارد.

اما رئیس جمهوری آمریکا بار دیگر بر پیوندهای مستحکم آمریکا و اسرائیل تاکید کرد «باید این مساله را از همین ابتدا روشن سازیم که اتحاد ما تا چه پایه مستحکم است و نکته دوم اینکه ما عملا با اسرائیل یک هدف مشترک داریم؛ داشتن این تضمین که ایران به بمب اتمی دست پیدا نکند»

وزیر امور خارجه ایران نیز روز سه‌شنبه در پاسخ به پرسش شبکه خبری سی.ان.ان در همین زمینه، هدف از سخنرانی امروز بنیامین نتانیاهو در نشست کنگره ایالات متحده را «ایجاد تنش» دانست.

مصاحبه خبرگزاری رویترز با آقای اوباما ساعتی پس از سخنرانی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در آیپک، لابی حامی اسرائیل در آمریکا در روز دوشنبه صورت گرفت. آقای نتانیاهو در سخنرانی خود بار دیگر ایران را تهدیدی برای موجودیت اسرائیل توصیف کرد.

رئیس جمهوری آمریکا گفت اگر ایران در حقیقت حاضر باشد که برنامه اتمی خود را، برای چند سالی که دو رقمی باشد، در مرحله ای که اکنون قرار دارد متوقف کند، و بخش هایی از آن را به عقب برگرداند، و اگر راهی برای تصدیق آن داشته باشیم [که ایران آن کارها را انجام داده باشد] گام دیگری وجود نخواهد داشت که بتوانیم برداریم که به ما چنین اطمینانی را بدهد که آنها [ایران] سلاح اتمی ندارند.

آقای اوباما گفت هدف آمریکا این است که اطمینان یابد از زمانی که ببینیم آنها سعی می کنند به سلاح اتمی دست پیدا کنند، تا زمانی که واقعا به سلاح اتمی برسند، یک فاصله زمانی یک ساله باشد.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین در این مصاحبه سعی کرد آسیب های دراز مدت ناشی از جنجال بر سر سخنرانی بنیامین نتانیاهو در کنگره آمریکا را کم اهمیت جلوه دهد. آقای اوباما گفت شکاف موجود، مسئله ای شخصی نیست و او بار دیگر با نتانیاهو دیدار خواهد کرد اگر نخست وزیر اسرائیل بتواند در انتخابات ۱۷ مارس در اسرائیل پیروز شود.

آقای نتانیاهو به دعوت جان بینر، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه در کنگره در مورد برنامه اتمی ایران سخنرانی می کند. کاخ سفید گفته است چنین دعوتی بدون هماهنگی با رئیس جمهوری آمریکا صورت گرفته و خلاف تشریفات رایج دیپلماتیک است. اما نخست وزیر اسرائیل بر انجام این سخنرانی تاکید کرده است.

آقای اوباما گفت نخست وزیر اسرائیل، قبلا نیز در سال ۲۰۱۳ در مخالفت با توافق اولیه اتمی با ایران اشتباه کرده بود.

آقای اوباما گفت: «نتانیاهو همه جور ادعایی مطرح کرد، اینکه این توافق بدی خواهد بود. اینکه با این توافق ایران به ارزش ۵۰ میلیارد دلار [از تحریم ها] تسکین خواهد یافت. ایران به توافق عمل نخواهد کرد. هیچکدام از اینها درست از آب در نیامد.»

رئیس جمهوری آمریکا گفت در عوض، در این مدت ما شاهد آن بوده ایم که ایران برنامه اتمی خود را جلو نبرده است و در بسیاری از مواقع، بخش هایی از آن را به عقب بازگردانده است.

کاخ سفید هفته گذشته گزارشی که می گفت آمریکا و ایران یک توافق احتمالی ۱۰ ساله را بررسی می کنند، تکذیب کرد؛ توافقی که ابتدا بخش هایی از برنامه اتمی ایران را متوقف می کند، اما به تدریج اجازه می دهد که ایران فعالیت های خود را گسترش دهد، به صورتی که به این کشور امکان می دهد در آخرین سال های توافق توانایی ساخت سلاح اتمی داشته باشد.

آقای اوباما گفت یکی از شک های مهمی که وجود دارد، این است که آیا ایران با درخواست های بازرسی های شدید موافقت خواهد کرد و حاضر خواهد شد که قابلیت غنی سازی در سطح پایین را حفظ کند؟

آقای اوباما گفت اگر ایران با این اقدامات موافقت کند، «کنترل برنامه اتمی آنها خیلی موثرتر از هر گونه اقدام نظامی که ما بتوانیم انجام دهیم، یا اسرائیل بتواند انجام دهد، خواهد بود، و خیلی موثرتر از تحریم ها.»​

XS
SM
MD
LG