همزمان با نزدیک شدن زمان سخنرانی بنیامین نتانیاهو در کنگره آمریکا درباره برنامه هستهای ایران، سخنگوی کاخ سفید مذاکرات هستهای با ایران را در جهت تامین منافع دو کشور آمریکا و اسرائیل عنوان کرد.
ارنست جاش سخنگوی کاخ سفید روز جمعه گفت که آمریکا به سفر بنیامین نتانیاهو به آمریکا به عنوان مانعی در روند مذاکرات هستهای با ایران نمینگرد .
او گفت: «رئیس جمهوری امیدوار است فرصتی پیش آید که در جهت تامین منافع آمریکا و اسرائیل، ایران بتواند جامعه بینالمللی را از صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود مطمئن سازد».
پرزیدنت اوباما و نمایندگان دمکرات کنگره آمریکا ، نتانیاهو و جمهوریخواهان را متهم می کنند که سیاست حزبی خود را در روابط اسرائیل و آمریکا وارد کرده اند و دعوت جان بینر نماینده جمهوریخواه و رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از رهبر اسرائیل برای ایراد سخنرانی در کنگره را که بدون مشورت با کاخ سفید ونمایندگان دموکرات صورت گرفت، در همین راستا میدانند.
نتانیاهو با روند کنونی مذاکره هستهای با ایران مخالف است و از سوی جمهوریخواهان که آنها نیز با وی موافقند و خواهان تحریمهای شدیدتر علیه ایران هستند، برای سخنرانی در کنگره به آمریکا دعوت شده است. جاش ارنست گفت که پرزیدنت اوباما با تحریمهای بیشتر مخالف است زیرا، ائتلاف کشورهایی را که میخواهند از صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران مطمئن شوند، تضعیف خواهد کرد.
سخنگوی کاخ سفید گفت: «ما امیدواریم این ائتلاف را نگاه داریم و ایران را مجبور کنیم پاسخگو باشد. ما در مذاکرات حضور داریم و خواهیم دید که آیا ایران حاضر است این تصمیم دشوار را بگیرد که نگرانیهای جامعه بینالمللی رفع شود».
در همین حال، یک گروه فراحزبی متشکل از نمایندگان سنای آمریکا، روز جمعه از طرحی خبر دادند که هرگونه توافق هستهای پرزیدنت اوباما با ایران و دیگر کشورهای غربی را منوط به بررسی از سوی کنگره خواهد کرد.
باب منندز، سناتور دمکرات و از اعضای کمیته روابط خارجی سنا و باب کورکر سناتور جمهوریخواه، از پیشنهاد دهندگان اصلی این طرح هستند. منندز از مشوقان اصلی تشدید تحریمها علیه ایران میگوید، امنیت ملی آمریکا ایجاب میکند که هرگونه توافقی برای جلوگیری از تولید سلاحهای هستهای در ایران با مجوز کنگره این کشور نهایی شود.
بر اساس این طرح، پرزیدنت اوباما موظف است، متن هرگونه توافقی با ایران را به کنگره تقدیم کند و دولت آمریکا نمیتواند در صورت تصویب هرگونه تحریمی علیه ایران در کنگره برای ۶۰ روز نسبت به لغو آنها اقدام کند. کنگره در این مدت فرصت دارد پس از بررسی نسبت به تصویب یا رد توافق تصمیم بگیرد.
لیندزی گراهام، جان مک کین، مارکو روبیو سناتورهای جمهوریخواه و تیم کین، بیل نلسون سناتورهای دموکرات، از چهرهای شاخص دو حزب در سنای آمریکا هستند که از این پیشنهاد حمایت کردهاند.