لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۱

کم آبی درایران و موج تازه مهاجرت، روستاهایی خالی از سکنه


کم آبی در ایران و موج تازه مهاجرت، روستاهایی خالی از سکنه
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

حمید رضا جانباز، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب وزارت نیرو (آبفا)، هشدار داد که به دلیل نبود بارندگی در تابستان امسال، تهران با بحران کم آبی روبرو شده است. به گفته او درصورت ادامه کمبود بارندگی و عدم رعایت صرفه جویی در مصرف آب، تابستان سال آینده تهران شاهد جیره بندی آب و تنش های کم آبی خواهد بود.

در حال حاضر کم آبی محدود به تهران نیست و بخش‌های زیادی از کشور را از کلان شهرهایی مانند اصفهان و شیراز و مشهد، تا روستاهای دور و نزدیک را فراگرفته است.

کم آبی، در برخی نقاط ایران، تبدیل به خشکسالی شده و آثار زندگی را محو کرده است. وضعیتی که به نظر متخصصان در آینده بدتر هم خواهد شد و ایران را به سرعت به سوی بیابانی شدن پیش می برد.

عیسی کلانتری، وزیر کشاورزی در دولت های پیشین، و دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه گفته است، ۶۰۰ دریاچه و سفره زیرزمینی در سراسر ایران رو به خشک شدن است. به گفته او «ده مورد از مجموع ۶۰۰ دریاچه ای که درحال خشک شدن هستند سفره های آب زیرزمینی کشور هستند.»

آقای کلانتری که در نشست کارگروه آب، کشاورزی و مدیریت بحران عجب شیر سخن می گفت، افزود: «ما و مردم، طبیعت کشور را درمعرض نابودی قرار داده ایم و هنوز بدون درک درست از شرایط به دنبال مقصر می گردیم».

کم آبی، آن هم در شرایطی که جمعیت ایران همچنان با تشویق مقام های حکومتی در حال افزایش است، به معنای کمتر شدن سهمیه سرانه هر فرد از منابع آب کشور است. سرانه آب هر ایرانی در سال ۱۳۰۰ که جمعیت ایران حدود ۱۰ میلیون نفر بود، ۱۴ هزار مترمکعب بود. اما این مقدار در حال حاضر به حدود یک هزار و ۸۰۰ مترمکعب رسیده است.

اولین تاثیر محسوس کاهش سرانه و کمبود آب، مهاجرت و رها کردن شغل و زندگی در نواحی کم آب است. مسئولان وزارت نیرو در ایران می گویند بحران کم آبی در روستاها شدیدتر از شهرهاست.

نتیجه این وضعیت، آغاز موج تازه ای از مهاجرت از روستاها به شهرهای بزرگ است که همراه با افزایش میزان بیکاری، فقر، و جابه‌جایی مشاغل، عواقب اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، و حتی سیاسی به دنبال دارد.

کارشناسان در ایران برای نمونه به اصفهان اشاره می کنند. در این شهر با خشک شدن زاینده رود و نبود آب کافی برای کشاورزی در حاشیه رودخانه، برخی از مزارع از بین رفته، شغل کشاورزان تغییر کرده و مهاجرت به شهر اصفهان زیاد شده است.

کم آبی، نه تنها بخش کشاورزی را تهدید می کند، بلکه توسعه بخش های صنعتی و اقتصادی را هم به خطر می اندازد.

راه اندازی کارگاه های کوچک و بزرگ، ایجاد شهرک های صنعتی و کارخانه هایی مانند پتروشیمی و فولاد نیازمند در اختیار داشتن منابع آب است.

پی‌آمدهای اجتماعی و قضایی کم آبی از هم اکنون در برخی از مناطق ایران نمایان شده است. درگیری میان اهالی برخی از روستاها بر سر حق آب، و افزایش درگیری و دعاوی قضایی در مناطق کم آب، از جمله تاثیرهای کم آبی و خشکسالی در ایران است.

XS
SM
MD
LG