در حالیکه به نظر میرسد کشورهای غربی بیشتر روی مبارزه داعش در خاورمیانه تمرکز کردهاند، مقامهای جمهوری اسلامی ایران گفتهاند که ایران حاضر است به کشورهای قاره آفریقا برای مبارزه با گروه افراطی بوکوحرام کمک کند.
حسین امیرعبدالهیان معاون وزیر خارجه ایران که در اجلاس سران آفریقایی در آدیسآبابا شرکت کرده بود گفت که گروههای داعش و بوکوحرام، دو روی یک سکهاند و افزود که این دو افکار تکفیری تندروگرایانهای دارند.
وی با اشاره به تجربه نیروهای نظامی ایران گفت که تهران تجربیات بسیاری در زمینه مبارزه با این گروهها کسب کرده است و آمادگی آن را دارد تا با اتحادیه آفریقا برای مقابله با تروریسم همکاری کند.
به گفته وی، این پیشنهاد در راستای همکاری و کمک تهران در برقرار صلح و آرامش جهانی است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز که سرگرم دیدار از چند کشور آفریقایی است، «اهمیت آفریقا برای ایران را همسطح با منطقه خلیج فارس» دانسته و گفته است که حضور بیشتر ایران در این قاره نشات گرفته از یک دیدگاه راهبردی برای جمهوری اسلامی ایران است.
تهران کمک به مبارزه با داعش را با ظهور این گروه افراطی در سوریه و عراق، از طریق ارسال مهمات و تسلیحات گرفته تا اعزام مستشاران نظامی آغاز کرد. به گزارش رسانههای غربی ایران تا اکنون در این زمینه موفق هم بوده است.
آرش آرامش حقوقدان و کارشناس امنیت ملی در گفتگو با صدای آمریکا گفت که کوتاهی کشورهای غربی و خود دولت نیجریه در مبارزه با بوکوحرام، موجب شده است ایران میدان را برای خود باز ببیند.
او گفت: «حمایت غرب از مبارزه علیه بوکوحرام در نیجریه، حمایت چشمگیری نبوده است. از طرفی غرب نخواسته است آنچنانکه میتواند از ذخایر و تواناییهایش علیه خطر اسلام گرایی افراطی که از طرف بوکوحرام در آنجا دیده میشود، صرف کند و از طرف دیگر دولت نیجریه، آشکارا به اتحادیه آفریقا و دیگر کشورهای غربی اعلام کرده است که نیازی به فرستادن قوای نظامی و مداخله آنها نیست، درحالیکه آنچه ما دیدیم متاسفانه خلاف آن را نشان داده است.»
این کارشناس سه عامل «نگاه امنیتی - هویتی»، «امکان اعزام مستشار نظامی» و «استفاده تبلیغاتی» را دلایل ایران برای اعلام آمادگی در کمک به مبارزه علیه بوکو حرام دانست.
به گفته او، حکومت ایران گروههای سنی و رادیکال را به عنوان یک خطر ایدئولوژیک، امنیتی منطقهای و فرامنطقهای میبیند.
آرش آرامش اضافه کرد که ایران واقعا توان فرستادن نیروهای پیاده نظام به نیجریه را ندارد اما درصورتی که نیجریه بپذیرد، میتواند مستشاران نظامی برای تجهیز و آموزش به نیروهای نیجریه بفرستند.
او گفت: «ایران با تبلیغ روی این موضوع که خطر واقعی برای منطقه دیگر ایران و حزب الله نیست بلکه رادیکالیزم افراطی سنی دلارهای عربستان سعودی و قطر است، میتواند از کمک به مبارزه با بوکوحرام بهرهبرداری تبلیغاتی کند.»
به اعتقاد آقای آرامش یکی دیگر از دلایلی که غرب تحرکی برای مبارزه با بوکوحرام از خود نشان نمیدهد، نبود پوشش رسانهای گسترده اقدامات این گروه افراطی است.