لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۴

ظریف: قرار نیست هفت ماه تمام مذاکره کنیم


در پی تمدید مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ برای۷ ماه دیگر، وزیر امور خارجه ایران گفت که قرار نیست از تمام این ۷ ماه برای رسیدن به توافق استفاده شود بلکه لازم بود زمان کوتاهی برای رسیدن به یک توافق جامع فراهم شود.

محمد جواد ظریف پس از پایان مذاکرات در جمع خبرنگارانی که در هتل کوبورگ وین حضور داشتند حاضر شد و به همراه کاترین اشتون بیانیه مشترکی ارائه کرد.

در بخشی از این بیانیه آمده بود: «برای تصمیم‌‌هایی که باید اتخاذ شوند و برای بررسی و نهایی کردن آن‌ها به نحو مقتضی نیاز به کار بیشتری است. ترجیح ما این بود که همین جا در وین توافق را نهایی کنیم، اما با توجه به ایده‌هایی که نیاز به بررسی بیشتر دارند، اطمینان داریم که نیاز به زمان بیشتر وجود دارد. بنابراین ما توافق کردیم که تلاش‌های خود را ادامه دهیم. تصمیم گرفته‌ایم که مفاد توافق ژنو را تا ۹ تیر ماه تمدید کنیم. ما قصد داریم با استفاده از شتاب ایجاد شده کنونی، مذاکرات را حداکثر ظرف ۴ ماه نهایی کنیم و در صورت ضرورت از زمان باقی مانده تا ۹ تیر ماه برای نهایی کردن، هرگونه موارد باقی مانده استفاده کنیم. ایران و ۱+۵ متعهد شده‌اند که تعهدات خود در توافق ژنو را اجرا کنند. نشست بعدی برای ادامه کار در آذر ماه برگزار خواهد شد.»

ظریف سپس به خبرنگاران گفت: «قصد نداریم از همه ۷ ماه مدت تمدید مذاکرات استفاده کنیم بلکه تلاش داریم در نزدیک ترین زمان به تفاهم برسیم.» ظریف اضافه کرد: «مذاکرات وین کمک زیادی کرد که این راه را به پیش ببریم و تمدید برای این است که فرصت کوتاهی برای توافق فراهم کنیم.»

آنگونه که مذاکره کنندگان اعلام کرده اند، برای رسیدن به توافق چند ماه کافیست و پس از آن تا پایان هفت ماه، کارشناسان روی مسائل فنی و جزئیات نگارش توافقنامه کار خواهند کرد.

​وزیر امور خارجه ایران گفت: «همه ما علاقمند بودیم امروز به شما اعلام کنیم به توافق سیاسی رسیده ایم. ولی لازم بود در مورد تمام نکات ریز و نکات فنی و پیچیده صحبت کنیم. یقین داشتیم لااقل برای تکمیل روند نگارش نیاز به زمان داریم.»

هیات مذاکره کننده ایران از یک هفته پیش مذاکرات خود را با هیات‌های مختلف کشورهای عضو ۱+۵ در وین آغاز کرده بود تا بتواند پیش از پایان مهلت تعیین شده برای مذاکرات در ۲۴ نوامبر(سوم آذر) به یک توافق جامع هسته‌ای دست یابد.

مهمترین اختلاف‌های ایران و کشورهای غربی به میزان غنی‌سازی اورانیوم، نحوه لغو تحریم‌ها و مدت زمان توافق جامع باز می‌گردد.

در میان مذاکرات یک هفته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی، بیشترین گفت و گوها میان ایران و ایالات متحده آمریکا انجام شد. در بین، وزرای خارجه ایران و آمریکا برای نخستین بار پس از انقلاب ایران گفت و گوهای دوجانبه با یکدیگر برگزار کردند.

در پایان گفت و گوها، مذاکره کنندگان مهلت انجام مذاکرات را تا ۷ ماه دیگر تمدید کردند. ظریف در این باره به خبرنگاران گفت: «تصمیم گرفتیم مفاد برنامه اقدام مشترک را تا نهم تیر سال آینده تمدید کنیم تا امکان مذاکره فراهم شود و سعی داریم مذاکرات را طی حداکثر چهار ماه نهایی کنیم و از زمان باقی مانده برای نهایی کردن توافق استفاده کنیم. ایران و ۱+۵ تعهداتشان را بر اساس اقدام مشترک ادامه می دهند و آژانس نیز به نظارت خود ادامه می دهد و نشست بعدی در آذر ماه برگزار می‌شود»

وزیر امور خارجه ایران در سخنان خود، پیشرفت در مذاکرات را به اندازه‌ای دانست که به گفته او «یک سال پیش کسی حتی آرزوی آن را هم نمی توانست داشته باشد.»

ظریف با اعلام اینکه مذاکرات بعد از جشن شکرگزاری در کشورهای غربی بلافاصله از سر گرفته خواهد شد، گفت: «این بار دیگر دیپلمات‌ها منتظر آخرین لحظه نمی‌مانند تا آخرین کارت خود را رو کنند و به سرعت مذاکرات جدی را آغاز خواهند کرد.

شرایط تمدید و تعهدات دو طرف

عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران درباره شرایط تمدید مذاکرات و تعهدات دو طرف در قالب تمدید مذاکرات گفت: «دقیقا همان شرایطی که در ۱۰ ماه گذشته وجود داشته ادامه می‌یابد.» به گفته او غنی‌سازی ادامه دارد اما برخی از محدودیت‌ها هم همچنان اعمال می‌شود، ضمن اینکه تحریم‌هایی که تعلیق شده کماکان ادامه می‌یابد.

عراقچی اضافه کرد: «در ادامه روند گذشته و مبلغی که در ۱۰ ماه گذشته آزاد می‌شد ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران آزاد می‌شود. در ماه‌های گذشته ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران آزاد شده و و در ماه‌های آینده حدود ۵ میلیارد دلار آزاد می‌شود.»

این عضو تیم مذاکره کننده ایران، شرایط کنونی مذاکرات را بسیار بهتر از گذشته دانست و گفت:«‎ مسیری که طی کردیم در ۱۰ ماه گذشته مسیر مناسبی بوده است و داریم روی راه‌حل‌ها کار می‌کنیم. در برخی از مسایل هم پیشرفت‌هایی شده البته در برخی مسایل دیگر هنوز مشکلات و اختلاف‌ها وجود دارد.»

XS
SM
MD
LG