لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۵

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان زیر سایه تهدید طالبان آغاز شد


کارگران انتخاباتی از الاغ برای حمل صندوق های رای گیری به حوزه ها استفاده می کنند. مزار شریف، استان بلخ، ۳ آوریل ۲۰۱۴
کارگران انتخاباتی از الاغ برای حمل صندوق های رای گیری به حوزه ها استفاده می کنند. مزار شریف، استان بلخ، ۳ آوریل ۲۰۱۴
روز شنبه پنجم آوریل انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ساعت هفت صبح به وقت محلی آغاز شد. این انتخابات سومین دور انتخابات ریاست جمهوری و نخستین انتقال دمکراتیک قدرت پس از سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ و در هم ریختگی وضع این کشور در پی آن به شمار می رود. انتخابات افغانستان در ۶ هزار و ۴۲۸ حوزه رای گیری انجام می شود.

هم زمان با انتخابات ریاست جمهوری روز شنبه انتخابات شوراهای ولایتی افغانستان نیز انجام می گیرد. تعداد نامزدها برای انتخابات شوراها دو هزار و ۷۰۰ نفر است.

طالبان که تهدید کرده اند از همه قدرت وامکانات خود برای برهم زدن انتخابات استفاده می کنند، تاکنون چندبار در طی حملاتی چندین تن از دست اندرکاران انتخابات را کشته اند. آنان این انتخابات را نمایشی با حمایت آمریکا می دانند. اما به گزار ش خبرگزاری ها انتخابات بدون نشانه ای از خشونت آغاز شده است.

در افغانستان ۱۲ میلیون نفر واجد شروط رای دادن هستند. در انتخابات ۲۰۱۴ هشت کاندیدا به رقابت می پردازند که عبدالله عبدالله و زلمای رسول دو وزیر خارجه پیشین و اشرف غنی وزیر دارایی پیشین افغانستان مهم ترین چهره های آن به شمار می روند.

دیگر نامزدها عبدالرب رسول سیاف، هدایت امین ارسلا مشاور پیشین رئیس جمهور، قطب الدین هلال، گل آقا شیرزی وزیر پیشین شهر سازی و والی ننگرهار، و داوود سلطان زی نماینده پیشین مجلس هستند.

حامد کرزای، رئیس جمهوری فعلی، بر اساس قانون اساسی افغانستان نمی تواند در انتخابات ۲۰۱۴ برای سومین بار نامزد شود. دوره ریاست جمهوری افغانستان شش سال است و رئیس جمهور نمی تواند بیش از دو دوره متوالی در انتخابات شرکت کند. با این حال به نظر می رسد که نفوذ کرزی پس از ۱۲ سال رهبری افغانستان در میان هواداران سیاسی اش بسیار زیاد باشد.

بیش از ۳۵۰ هزار نیرو برای حفظ امنیت حوزه های رای گیری و رای دهندگان مستقر شده اند. کابل، پایتخت افغانستان از طریق کارگذاری ایستگاه های بازرسی و بلوک های جاده ای از بقیه نقاط کشور جداشده است، و ۳۲۵ هزار ناظر داخلی و خارجی بر انتخابات نظارت می کنند.

مردم انتظار دارند که انتخابات امسال بهتر از انتخابات پر هرج و مرج سال ۲۰۰۹ برگزار شود که با تقلب و خدشه های گسترده انتخاباتی همراه بود و اعتراض نامزدها را در پی داشت. در جریان آن انتخابات حامد کرزی برای بار دوم به ریاست جمهوری رسید.
با این حال برنده انتخابات در حالی به این مقام می رسد که نیروهای خارجی آماده ترک این کشورند و رهبر جدید باید خشونت را ریشه کن کند.

رئیس جمهوری جدید فرصت زیادی برای امضای پیمان میان واشنگتن و کابل برای حفظ ۱۰ هزار نیروی امریکایی پس از سال ۲۰۱۴ نخواهد داشت. در حال حاضر حدود ۲۳ هزار و ۵۰۰ نیروی امریکایی در افغانستان مستقر است. کرزای از امضای این قرارداد شانه خالی کرده اما سه نامزد پیشتاز قول داده اند که پیمان را امضا کنند.

لویه جرگه افغانستان به امضای این پیمان رای مثبت داده است.

در صورت عدم امضای این پیمان و خروج نیروهای امریکایی، نیروهای افغانستان که بسیار ضعیف تر از نیروهای امریکایی و ائتلاف هستند، در جنگ با طالبان که خشونت هایشان علیه دولت کابل افزایش یافته، تنها خواهند ماند.

عدم قطعیت در این امر می تواند به توقف کمک های خارجی و اصلاحات اقتصادی منجر شود، به تنش های قومی دامن بزند و خلائی سیاسی به وجود آورد که در آن تنها طالبان سود و نصیب خواهد برد.

طالبان شهروندان افغانی را تهدید کرده اند که در صورت شرکت در انتخابات هدف حمله قرار خواهند گرفت. این درحالی ست که حامد کرزی و بان کی مون دبیرکل سازمان ملل مردم افغانستان را به ش کت در انتخابات تشویق کرده اند. به نظر ناظران این انتخابات نقش مهمی در سرنوشت افغانستان می تواند داشته باشد.

روز جمعه یک عکاس خبرگزاری اسوشیتدپرس کشته و یک گزارشگر ارشد این خبرگزاری بشدت مجروح شد. این دو زن در حالی که از آماده شدن مردم برای رای گیری در شرق افغانستان گزارش تهیه می کردند مورد حمله یک مامور پلیس قرار گرفتند.
XS
SM
MD
LG