لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۷

ایران با ۱+۵ به توافق رسید


تیم مذاکره کنندگان ایران در گفتگوهای اتمی ژنو - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۳
تیم مذاکره کنندگان ایران در گفتگوهای اتمی ژنو - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۳
ایران و شش قدرت جهانی - آمریکا، بریتانیا، فرانسه ،چین، روسیه، و آلمان - اوایل روز یکشنبه توانستند پس از چهار روز مذاکرات پیوسته اتمی، با یکدیگر به یک توافق اولیه برسند.

خبر توافق ایران و گروه ۱+۵ را مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران اوایل روز یکشنبه در ژنو اعلام کردند.

آقای ظریف توافق با قدرت های جهانی را در توییتر خود منتشر کرد. لوران فابیوس، وزیر امورخارجه فرانسه نیز آن را تایید کرد.

خبرگزاری های ایران به نقل از دیپلمات های این کشور می گویند در متن توافق، حق غنی سازی اورانیوم ایران ذکر شده است.

خبرگزاری مهر به نقل از محمدجواد ظریف نوشته است: «بر اساس توافق ایران و ۱+۵ حق غنی سازی ایران در سند مورد توافق قید شده و علاوه بر این تاسیسات نطنز، فردو و اراک به فعالیت کنونی خود ادامه می دهند.»

او گفته است: «چون به سوخت ۲۰ درصد نیاز نداریم به مدت ۶ ماه آن را تولید نخواهیم کرد.»

اسرائیل خواستار پایان غنی سازی اورانیوم در ایران و تعطیلی تاسیسات اراک شده بود.

یک دیپلمات غربی روز یکشنبه گفت بر اساس توافق ایران با قدرت های جهانی، این کشور به ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از منابع ارزی خود دست می یابد و بخشی از فعالیت های اتمی خود را متوقف می کند.

این دیپلمات جزئیات بیشتری از متن توافق اعلام نکرد. رئیس جمهوری آمریکا شنبه شب - ۲۳ نوامبر - در واشنگتن درباره توافق با ایران بیایه ای می دهد.

عباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه ایران گفته بود این کشور توافقی که در آن حق غنی سازی اورانیوم در متن آن ذکر نشده باشد را قبول نخواهد کرد.

پیشتر خبرگزاری ها گزارش داده بودند آخروقت روز شنبه دیدار جان کری، محمد جواد ظریف و کاترین اشتون
بدون اعلام پیشرفتی در نتیجه مذاکرات به پایان رسید. در عوض، معاون وزارت خارجه ایران موضع کشورش را محکم تر کرد.

عباس عراقچی به خبرنگاران گفته بود اگرچه ۹۸ درصد از مذاکرات انجام شده اما ایران نمی تواند زیر بار توافقی برود که در آن حق غنی سازی اورانیوم به رسمیت شناخته نمی شود.

او گفت:« هر توافقی بدون پذیرش حق غنی سازی برای تهران عملاً و شفاهاً غیرقابل قبول است.»

عراقچی و ظریف موفقیت مذاکرات را منوط به پذیرفتن حق ایران برای غنی سازی از سوی جامعه بین المللی کردند که به منزله غرور ملی تلقی می شود.

در معامله ای که به ایران پیشنهاد شده بود، با آن که ایران می تواند به غنی سازی به صورت بسیار اندک و تحت نظر دقیق بازرسان بین المللی ادامه دهد، اما مقام های غربی نمی خواهند عبارت حق «قانونی» غنی سازی را در توافق به کار برند.

درعوض پیشنهاد کرده بودند که زبان آن را تغییر دهند و به صورت پذیرفتن حق همه کشورها برای داشتن انرژی صلح آمیز هسته ای در آورند. به نظر می رسد که ظریف هفته گذشته این پیشنهاد را پذیرفته بود.

نکته دشوار مورد بحث دیگر در مذاکرات کاهش محدود تحریم ها در قبال توقف برنامه اتمی ایران است که شامل بخش کوچکی از دارایی های ارزی ایران در خارج و برداشتن تحریم های بازرگانی ست. اما تحریم های نفتی و بانکی را، که سخت ترین بخش تحریم هاست، در بر نمی گیرد.


مذاکره کنندگان ایران، که از مخالفت تندروهای داخلی با قبول هرگونه محدودیت در برنامه اتمی آگاه هستند، برحفظ حق غنی سازی اورانیوم تاکید دارند، و می گویند برای تولید برق و پژوهش های پزشکی به غنی سازی نیاز است. آنها همچنین می خواهند حداکثر کاهش ها در تحریم های اقتصادی منظور شود.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و وزیران امورخارجه پنج کشور دیگر روز شنبه در ژنو کوشش دیپلماتیک فشرده ای را برای رسیدن به توافقی در مورد برنامه اتمی ایران آغاز کردند، درهمین حال یادآور شدند موانع عمده ای وجود دارد.

محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران روز شنبه با دیدیه برک هالتر، وزیر خارجه سویس، کشور میزبان کنفرانس، دیدار و گفت و گو کرد.

سرگیی ریابکوف، معاون وزیرخارجه روسیه روز شنبه به خبرنگاران گفت درخواست ایران برای ادامه ساختن راکتور در نزدیکی شهر اراک یکی از مسائل اصلی مورد اختلاف است. او گفته بود با آن که مذاکرات به محدود کردن اختلاف ها رسیده اما معلوم نیست به موفقیت دست یابد.

هدف از مذاکرات رسیدن به توافق موقتی است که بر اساس آن، در قبال توقف برنامه اتمی ایران به مدت شش ماه، کاهش محدودی در تحریم های اقتصادی علیه ایران انجام شود. اگراین معامله موقت به نتیجه برسد و برقرار بماند، طرف ها درباره توافق های مرحله نهایی، مذاکره خواهند کرد.

کری و همتایان او از روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین وآلمان به مذاکرات در ژنو پیوستند. این اقدام پس ازآن صورت گرفت که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه گزارش دادند در موضوع غنی سازی و مسائل دیگر پیشرفت حاصل شده است.

شرکت وزیران خارجه به این شایعه که رسیدن به توافق نزدیک است، قوت بخشید. اما وزیران امورخارجه سعی کردند انتظارها را کاهش دهند.

قدرت های جهانی و ایران قرار است ظرف ۶ ماه روی یک توافق دراز مدت اتمی با ایران کار کنند که برنامه اتمی این کشور را محدود کند و تحریم ها را بردارد.

دور آخر مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در تاریخ ۲۹ آبان ماه آغاز شد. این سومین دور مذاکرات ایران و قدرت های جهانی از زمان ریاست جمهوری حسن روحانی بود.
XS
SM
MD
LG